青年視窗
 


第 二 十 期 1.2002

本 期 主 題:逆 境 自 強

曾 擁 有 四 十 五 間 分 店 的 餐 廳 創 辦 人 陳 興 濤,一 場 金 融 風 暴 令 他 由 身 家 逾 億 的 大 老 闆 變 成 兒 童 圖 書 小 販,住 所 亦 由 三 千 呎 豪 宅 遷 往 數 百 呎 舊 樓 ... ...。

儘 管 債 務 纏 身,但 陳 沒 有 氣 餒。做 不 成 大 老 闆,他轉 為 當 小 老 闆,每 朝 踏 著 穿 了 四 年 的 破 爛 皮 鞋,上 門 到 學 校 及 街 頭 擺 檔 賣 兒 童 圖 書。

四 年 前,當 時 四 十 歲 的 陳 興 濤 家 住 半 山 豪 宅,擁 有 三 部 名 車、三 名 傭 人 和 司 機,但 自 申 請 破 產 開始,以 往 的 富 豪 生 活 已 不 再。... ... 雖 然 今 非 昔 比,但 陳 仍 謂「最 好 景 係 而 家」。他 仍 擁 有 生 產 力,現 時 更 可 抽 多 些 時 間 陪 伴 家 人。他 說﹕「經 過 災 難 好 �,令 子 女 知 道 生 活 唔 係 被 動,唔 易 得 �。」

曾 經 大 起 大 落 的 陳 興 濤 直 言,現 在 過 得 一 點 不 輕 鬆,但 他 也 認 為 要 向 前 看,要 積 極。他 還 贈 言 負 資 產 人 士 及 破 產 人 士﹕「生 命 道 路 好 短,死 就 實 會,但 唔 駛 急,但 點 解 唔 好 好 掌 握 呢 幾 十 年,世 界 係 會 轉 變 ... ...」。

記 者 問 他 會 否 再 戰 江 湖,他 說﹕「我 而 家 已 經 係 作 戰 緊 啦!」

節 錄 自 明 報 1.1.2002

討 論

(1) 陳 興 濤 的 經 歷 對 你 有 什 麼 啟 示?
(2) 面 對 挫 折,你 也 會 有 這 份 逆 境 自 強 的 勇 氣 嗎?你 認 為 怎 樣 才 算 是「積 極 的 人 生」?


教 師 提 要

  • 面 對 逆 境,有 人 會 一 蹶 不 振,甚 至 動 輒 以 死 解 決 問 題。陳 興 濤 曾 擁 億 萬 家 財,現 今 卻 變 得 一 貧 如 洗,仍 能 保 持 鬥 志,決 心 自 力 更 生,積 極 面 對 困 難,這 份 逆 境 自 強 的 勇 氣 實 在 值 得 我 們 學 習。
  • 在 成 長 過 程 中,人 生 總 會 遇 到 大 大 小 小 不 同 的 挫 折,我 們 應 從 積 極 正 面 角 度 面 對 問 題。年 輕 人 遇 有 困 難,不 妨 多 與 他 人 溝 通,尋 求 朋 友、老 師 或 家 人 的 協 助,千 萬 別 自 暴 自 棄,鋌 而 走 險,誤 入 歧 途。
  • 老 師 可 建 議 同 學 搜 集 一 些 勵 志 故 事 彼 此 鼓 勵 自 勉,從 中 培 養 正 面 的 人 生 態 度。在 新 的 一 年,同 學 更 可 訂 下 目 標,計 劃 未 來,為 自 己 開 展 積 極 豐 盛 的 人 生。

應 用「青 年 視 窗」意 見 調 查 表